četvrtak, 17. prosinca 2009.

Oscar Wilde: Sretni kraljević

Oscar Wilde: sretni kraljević

Bilješke o piscu:
Oscar Wilde rođen je 1854. godine u Dublinu,a školovanje je završio u Oxfordu.Bio je glavni predstavnik engleskog larpurlartizma (umjetnost radi umjetnosti). Najpoznatija su mu djela:algorične bajke "Sretni kraljević" i "Mladi kralj", roman "Slika Doriana Graya" i drame "Saloma"(na francuskom jeziku) i "Idealan suprug".U najranijem razdoblju života pisao je poeziju,kojoj se vraća pred kraj života.Po izlazu iz zatvora napisao je svoju najbolju pjesmu "Baladu o tamnici u Readingu", uz "Sliku Doriana Graya", njegovo najbolje djelo.Oscar Wilde iznenada je umro 30. studenoga 1900. godine od upale mozga, u svojoj 47. godini. Pokopan je u Parizu.

Vrsta djela:
Bajka

Vrijeme radnje:
Jesen i prijelaz iz jeseni u zimu.

Tema:
Bajka o ljubavi,požrtvovnosti i osjećajnosti prema ljudskoj bijedi i siromaštvu,kao i o bezobzirnosti ljudi prema drugima i njihovim patnjama.

Pouka:
Treba biti obziran prema drugima,primjećivati tuđu nesreću i pomagati ljudima čineći dobra djela.

Analiza likova:
Sretni kraljević Kip koji stoji na visokom stupu.Svi mu se dive i uživaju u njegovoj ljepoti,no kraljević je vrlo nesretan.Za života kraljević je bio gotovo potpunoodvojen od svijeta izvan dvora, i cijeli je život proživio u sreći i blagostanju.Nakon smrti njegov su kip postavili tako da kraljević sada može vidjeti svu bijedu i siromaštvo grada.Kraljević nije bez osjećaja za druge i želi vidjeti patnju i siromaštvo građana.Njegova najsnažnija osobina je požrtvovnost i ljubav prema prijateljima.

Lastavić Mala ptica koja je upoznavši kraljevića odlučila ostati uz njega i činiti dobra djela.Krase ga požrtvovnost,ljubav i odanost prijatelju te izuzetna hrabrost i odlučnost u pomaganju siromašnima i uz najveću žrtvu.

Kratki sadržaj:
Na visokom stupu u gradu stajao je kip Sretnog kraljevića.Tijelo mu je bilo prekriveno listićima suhog zlata,oči su mu bila dva plava safira,a na dršci njegova mača stajao je veliki crveni rubin. Svi su mu se divili.Mali lastavić doletje jedne noći do grada i odluči se odmoriti od naporna leta između nogu kraljevića.Kraljević ispriča lastaviću svoju životnu priču,priču o sreći i obilju,ali i svoju tugu otkako je kao kip spoznao svu bijedu i siromaštvo građana. Kraljević zamoli lastavića da mu pomogne u njegovoj nakani da pomogne siromašne.Iako je bilo već prilično hladno lastavić odluči ostati i pomoći.Najprije je skinuo rubin sa mača,a potom jedan pa drugi safir i kraljević je oslijepio.Kraljević za to nije mario.Bio je sretan što je pomogao onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.Vidjevši ga tako slijepa lastavić odluči ostati uz kraljevića.Letio je po cijelom gradu i pričao kraljeviću o siromaštvu građana.Tada ga kraljević zamoli da skine sa njega listić po listić zlata i odnese ih sirotinji.Pao je prvi snijeg i lastavić osjeti da će umrijeti.Poljubi kraljevića i lastavić pade mrtav. Sutradan gradonačelnik naredi da se kip kraljevića skine sa stupa i pretali u talionici u novi kip.Olovno srce kraljevića nije se rastalilo i baciše ga na smetlište.Palo je tik do mrtvog lastavića pa Bog reče anđelu da će ptica zauvijek pjevati u njegovom Rajskom vrtu,a kraljević će ga zauvijek slaviti.

3 komentara: