četvrtak, 17. prosinca 2009.

Mark Twain: Kraljević i prosjak

Mark Twain: Kraljević i prosjak

Bilješke o piscu:
Mark Twain rođen je u mjestu Floridi u saveznoj državi Missouri. Pravo ime mu je bilo Samuel Langhone Clemens, a najpoznatija djela su mu: Kraljević i prosjak, Doživljaji Toma Sawyera, Pustolovine Hucklebberyja Finna i Život na Missisipiju.

Kratki sadržaj:
Siromašan dječak Tom upoznaje kraljevića Edwarda.Kraljević je bio željan pustolovina i dječačke igre, a Tom je čeznuo za životom u obilju.Kako su bili jako slični,dječaci odluče nakratko zamijeniti uloge.Promijenili su odijela i Tom ostade na dvoru,a kraljević se uputi ulicama i predgrađima
Londona.Dvorski život bio je težak za Toma,a borba za opstanak i preživljavanje još teži za kraljevića.Uz veliku i nesebičnu pomoć prijatelja Hendona kraljević se vraća na dvor,a Tom ostaje živjeti s njim kao njegov štićenik.

Tema:
Doživljaji kraljevića i prosjaka u zamijenjenim ulogama.

Ideja:
Dobro pobjeđuje zlo

Mjesto radnje:
London

Vrijeme radnje:
16.stoljeće

Osobine likova:
Kraljević: hrabar, dobar i nadaren dječak koji ne podnosi nepravdu, htio je vidjeti kako je biti prosjak

Prosjak:
siromašan dječak iz Londona, snalažljiv i spretan, dobar, pametan

Moje mišljenje:
Knjiga je zanimljiva i uzbudljiva. Zato jer govori o plemenitosti jednoga dječaka koji je ponudio da i drugi dječak osjeti raskoš.

4 komentara:

  1. Jeli netko mozda ima dnevnik citanja ove lektire? Stvarno je hitno i ako ima netko tko je dobio to za napisati molim vas pomoc, treba mi to do 8 sati navecer danas, unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. TONI ČURLIN JE MASAAA!

    OdgovoriIzbriši