petak, 18. prosinca 2009.

Hrvoje Hitrec: Smogovci

Hrvoje Hitrec: Smogovci

Bilješke o piscu:
Hrvoje Hitrec je suvremeni hrvatski pisac, rođen je u Zagrebu, 1943. godine.Diplomirao je komparativnu književnost na Fakultetu u Zagrebu. Radio je za Radio Zagreb i za Sportske novosti.Najveći uspjeh je postigao romanom «Pustinjakov pupak».Nakon Smogovaca (1976) pojavljuju se Priča o Osmanu.

Bilješke tijekom čitanja:
Ne sviđa mi se što je Pero postao fantom (str:34). Kazna mu je bila primjerena (str:39) . Sviđa mi se Mazalov postupak isisavanja otrova (str:83).

Doživljaj djela:
Djelo mi se jako sviđa jer puno raznih i humorističnih događaja. Pogotovo mi se sviđa što je pisano na zagrebačkom slengu.

Najljepši ulomak:
A. Mazalo, u kojem se probudi stari duh Vragecovih, koji su se oduvijek vrlo samostalno snalazili u svakoj situaciji, izvadi svoj lovački nož, kresne upaljač i osmudi čelični vršak, pa odlučnom kretnjom okrene djevojku ne trbuh, podigne joj suknju, raspara gačiće i kratkim trzajem načini mali zarez, a onda zarije zube u ranu.Odabrao sam ovaj ulomak zato što iz njega možemo vidjeti da je Mazalo snalažljiv i da će učiniti sve za svoju djevojku.

Tema djela:
Tema djela su razni događaji obitelji Vragec i Nosonjine obitelji.

Kratak sadržaj:
Jednog jutra Nosonja se probudio i probudio je svoga sina Dadu. Doručkovali su i krenuli u školu. Školska vrata su se zatvarala pet minuta do osam. Dado i još neki učenici su zakasnili, ali tu je bio Nosonja koji je spasio đake od kašnjenja. Dado je živio u Neboderu, a ispod Nebodera je bio Naselak. U Naselku je živjela obitelj Vragec. Bila je to mnogočlana obitelj. Mama im je radila u Njemačkoj, a tata im je umro. Glava obitelji je bio najstariji sin Dragec. Tu su još bili Pero, Cobra, Mazalo, Štefek, Buco i mala Maja. Pero je bio nogometaš. Čak je igrao za Dinamo. Zbog nekog duga je morao krasti torbice, ali ga je mali Buco razotkrio pa je za kaznu morao sam izgraditi cijelu kuću. Mazalo je išao u 8b razred. Rođen je sa slikarskim darom. Imao je djevojku po imenu Dunja. Njezin tata je bio policajac. Kad su bili na malom maturalcu Dunju je ugrizla zmija za stražnjicu. Mazalo je morao isisati sav otrov i to je uspješno obavio. Također je pomogao profesoru Fabijanu da osvoji srce jedne Engleskinje nacrtavši uvalu. Cobra je bio problematičan. Bio je ludi znanstvenik. Htio je poletjeti pa si je napravio krila i bacio se sa zgrade. U jednom trenu je letio, ali je ipak pao na rastegnutu mrežu koju je postavio Dragec. Jednom prilikom je čak završio u Beču. Htio je otići mami u posjet u Frankfurt. Prošvercao se u krivi autobus i završio u Beču. Nosonja je bio umjetnik. Njegov crtić «Čavao» se prikazivao na svjetskom festivalu filma. U prikazivanju je bilo poteškoća, ali je osvojio drugo mjesto. Kad su Vragecovi završili s gradnjom kuće i spremali su se useliti, netko im je pozvao građevinsku inspekciju jer nisu imali građevinsku dozvolu. Trebali su im rušiti novo izgrađenu kuću. Vrageci nisu znali što će učiniti, ali postojala je «rupa» u zakonu koja kaže da se kuća ne smije rušiti ako u njoj živi trudnica. Vrageci nisu znali kako im to može pomoći, ali Dragec je imao rešenje. Dragec je imao ženu koja je bila u drugom stanju i ime joj je bilo Sonja. Nitko nije znao da Dragec ima ženu i još da je trudna. Kuća Vragecovih je bila spašena.

Mjesto radnje:
Mjesto radnje je Naselak, kvart u Zagrebu
«Preko puta škole je bio Naselak, a u Naselku sve kuće male…»
Vrijeme radnje: Vrijeme radnje je izgradnja sljemenskog tornja
«Vidio je da novi toranj na Sljemenu izvrsno napreduje»

Glavni likovi:
Dragec, Pero, Cobra, Mazalo, Štefek, Buco, Dunja, Dado, Nosonja

Sporedni likovi:
Maja, žandar, Papirus, mama Vragec

Sociološka karakterizacija:

Nosonja ima ženu i jednog sina Dadu. Iz srednjeg su staleža. Obrazovan
je, a zanimanje mu je crtač crtića. Dobio je i nagradu za svoj rad.

Govorna karakterizacija:
Govorio je zagrebačkim slengom, a to zvuči jako smiješno.

Unutarnja karakterizacija :
Bio je jako dobra i humoristična osoba. Volio se hvaliti samim sobom

Vanjska karakterizacija :
Pristojno se oblačio. Na licu mu je dominirao veliki nos po kojemu je i dobio nadimak Nosonja.

Zaključak o liku:
Meni se Nosonja kao lik jako sviđa. Simpatičan je i duhovit.
Poanta: U životu je najvažnija obitelj i uvijek moraš biti u dobrim odnosima s njom.

Nema komentara:

Objavi komentar